KAMUOYUNA;
İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuar Bölümünde dağıtılan ‘Müzik haramdır’ başlıklı bildiriyle, bilinen tarih boyunca insanların yaşamlarındaki acılarını, mutluluklarını, övünçlerini, kıvançlarını, sevinçlerini, sevgilerini ve aşklarını ifade biçimlerinden biri olan “müzik” i haramdır diyerek gündeme getiren gerici güruhu ve arkasındaki destekçilerini kınıyor. Tarihin ileriye doğru dönen çarkını geriye çeviremeyecekleri, Derneğimizin İTÜ Konservatuar öğrencilerinin yanında olduğunu ve müzik yapmak isteyen herkese olanaklarımız çerçevesinde destek olacağımızı kamuoyuyla paylaşırız.
Ne Olmuştu ?
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde “Müzik haramdır” başlıklı bildiri dağıtan bir grup, aralarında Müslüm Gürses, Ahmet Kaya, İbrahim Tatlıses gibi isimlerin de bulunduğu şarkıcıların kendilerini ve dinleyenleri “dinden çıkardığını” iddia etti. Müziğin ibadetin önüne geçtiği, inananları Allah yolundan alıkoyduğu, yalan, iftira ve zinaya teşvik ettiği gibi iddialar barındıran bildiriye cevap ise İTÜ Konservatuvar öğrencilerinden geldi. İTÜ öğrencileri sosyal medyada yayınladıkları videoda, “Şeytan bunun neresinde” isimli türküyü seslendirdi.
İTÜ Konservatuar Öğrencileri aynı zamanda yaptıkları eylemin videosu ile de şöyle bir bildiri yayınladılar:
“İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemelidir. (Goethe)
“İNADINA SANAT İNADINA ÖZGÜRLÜK”
Sanata ve sanatçıya yönelik baskıların son yıllarda hızla artması biz İTÜ Konservatuvar öğrencilerine sanat alanlarını ve sanatı her zaman savunmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.
Gelinen süreçte sanatın, sanatçının ve sanat alanlarının yasaklanması, konserlerin ve müziğin olduğu tüm alanlara yönelik tehditlerin artması, bizleri bu alanları, yaşamı var etme gücü olan sanat ile savunmanın ve sahiplenmenin daha önemli olduğunu göstermiştir.
Geçtiğimiz günlerde okulumuzda dağıtılan ‘Müzik Haramdır’ başlıklı bildiriyi dağıtan gerici faşist anlayışı kabul etmiyoruz ve bu anlayışa karşı yaşamımızın her yerinde sanatı var etmeye çalışacağız.
İnadına şarkılar, türküler söyleyeceğiz, inadına müziği ve sanatı tüm çocuklara öğretmeye çalışacağız.
Bizler sanat ile yaşamı örgütleyeceğiz. Geleceği hep birlikte ellerimizle kurma gücümüz var ve bizler bu gücü sanat ile yaygınlaştıracağız.
Üniversitemizde bu bildiriyi dağıtanları ve bu zihniyeti biz çok iyi tanıyoruz.
Biz bunları dünya şairi olan Nazım Hikmet’in mahpus edilmesinden, Ruhi Su’nun tedavisinin önüne geçilmesinden ve bu hastalığından kaynaklı ölmesinden, Hasret Gültekinlerin, Nesimi Çimenlerin, Muhlis Akarsu ve diğerlerinin barbarca yakılmasından, Fazıl Say konserine satırla saldırı yapılmasından, piyanist Dengin Ceyhan’ın tutuklanmasından, Erdal Erzincan’ın TRT de yasaklanmasından ve tüm sanat alanlarının kapatma tehdidinde olmasından tanıyoruz.
Sanat alanlarını bu zihniyete karşı savunacağız.
İnadına Sanat İnadına Özgürlük
Sanat Her Yerde Müzik Her YerdeİTÜ Konservatuvar Öğrencileri
Yorumlar