Tüzüğümüz

Madde 11- Denetim Kurulunun Teşkili, Görev ve Yetkileri

Denetim kurulu, üç asil ve üç yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
Denetim kurulu asil üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.

Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amaıin gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunnda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar. Denetim kurulu, gerektiğinde genel kurulu toplantıya çağırır.


Madde 12- Dernegin Gelir Kaynaklari
Derneğin gelir kaynaklari aşağıda sayılmıştır.

1 – Üye aidati: Üyelerden giriş ödentisi olarak 10 YTL, aylik olarak ta
20 YTL aidat alınır. Bu miktarları arttırmaya veya eksiltmeye genel kurul yetkilidir.
2 – Şube ödentisi: Derneğin genel giderlerini karşılamak üzere şubeler tarafindan tahsil edilen üye ödentilerinin %50’si altı ayda bir genel merkeze gönderilir.
3 – Gerçek ve tüzel kisilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar.
4 – Dernek tarafindan tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler.
5 – Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,
6 – Yardım toplama hakındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar.
7 – Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar.
8 – Diğer gelirler.

Madde 13- Derneğin Gelir ve Gider İşlemleri
Gelir ve gider belgeleri;
Dernek gelirleri, (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de örneği bulunan) “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek Gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafindan düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler Yönetmeligi EK-13’te örneği bulunan) “Gider Makbuzu” düzenlenir. Dernek tarafindan kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeligi EK-14’te örneği bulunan) “Ayni Yardim Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafindan derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise (Dernekler Yönetmeligi EK-15’te örneği bulunan) “Ayni Bağiş Alındı Belgesi” ile kabul edilir.

Alındı Belgeleri

Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.
Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafindan bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.

Yetki Belgesi

Dernek adına gelir tasil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu karari ile tespit edilir.Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeligi EK- 19’da örneği bulunan) “Yetiki Belgesi” dernek tarafindan üç nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yetki belgelerinin birer sureti dernekler birimlerine verilir. Yetki belgesi ile ilgili degişiklikler yönetim kurulu başkanınca onbeş gün içerisinde dernekler birimine bildirilir.
Dernek adına gelir tahsil edecek kişiler, ancak adlarına düzenlenen yetki belgelerinin bir suretinin dernekler birimine verilmesinden itibaren gelir tahsil etmeye baslayabilirler. Yetki belgesinin kullanımı, yenilenmesi, iadesi ve sair hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.

Sayfalar

1 2 3 4 5 6 7 8