Zeytin talanına geçit yok!

DSÖ: Dünya nüfusunun yüzde 99’u sağlıksız hava soluyor
Rant için evden çıkarılıyorlar
HAYVAN HAKLARI AÇISINDAN ‘ŞARBON’ KRİZİ: “CANLI HAYVAN İTHALATI YÜZYILIMIZIN KÖLE TİCARETİDİR”

Yüzlerce yurttaş, Burhaniye’de “Zeytinliklerin talanına, pahalılığa hayır” mitingi düzenledi. Zeytin üreticisi Aygür, talana karşı mücadele ettiklerini söylerken, Dönmez, “Bu zulüm cumhuriyet tarihinde görülmedi” dedi.

Berkay SAĞOL
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan, zeytinlikleri maden şirketlerinin talanına açan yönetmeliğe ve artan hayat pahalılığına karşı miting düzenlendi. Körfez Emek ve Demokrasi Güçleri düzenlediği Burhaniye Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen mitinge yüzlerce yurttaş ve zeytin üreticileri katıldı. Zeytin üreticileri alana traktörleriyle geldi. Mitinge CHP Balıkesir Milletvekilleri Ahmet Akın ve Ensar Aytekin de katıldı.
YASA YETERSİZ
BirGün’e konuşan çiftçilerden Ali Aygür maden yasasına ve talana karşı mücadele ettiklerini, yeni yasanın her yeri talan edeceğini söyledi. Mevcut var olan yasanın yeterince zararı olduğunu belirten, Bülent Esen “Üreticinin elinde olmadığı zaman zeytinyağının litresi 60 TL, üreticinin elinde olunca 5 TL. Bunu artık herkesin anlaması lazım. Hiç kimse kömür madeni ve altın madeni yemiyor ama zeytin yüz yıllarca yeniyor. Mevcut iktidar bunların hiçbirini düşünmüyor” dedi.
Tahtacı Köyü’nden zeytin üreticisi Dilek Dönmez, “Milletin seçtiği mevcut iktidarın halkına bu kadar zulüm ettiği cumhuriyet tarihinde görülmemiştir. İktidarın neler düşündüğünü aklım bir türlü almıyor. Bizim köyümüz baraj altında kalıyor ve ÇED toplantısı için geldiklerinde biz toplantıyı yaptırmadık. Bizim zeytinliklerimiz istimlak ediliyor. Biz bu kanunu kabul etmiyoruz” diye konuştu.
olmez-agac-zeytin-talanina-gecit-yok-998429-1.
ZEYTİNCİLİĞE DARBE
Mitingte yapılan ortak açıklamada, bölgenin en önemli gelir kaynaklarından zeytinciliğe yeni bir darbe daha vurulmak istendiği vurgulandı. Zeytinliklerin enerji ve maden şirketlerinin yağma ve talan projelerine açılmak istendiği belirtilen açıklamada, “Zeytinlikleri ağaçları taşıma bahanesiyle kesime açacaklarını söylüyorlar ancak bu taşıma işlemi birkaç ağaç için yapılabilir, bütün ağaçların taşınmayacağı belli olup hızlıca zeytinlikler kesilecektir. Bu zamana kadar, kaç maden sahasında arama faaliyeti bittikten sonra ağaçlandırma yapıldı? Bir zeytin ağacının büyümesi yıllar almaktadır. Zeytinlik, olduğu yerde zeytinliktir, yüzlerce yıllık ağaçları ve ekosistemi taşımak mümkün mü?” denildi.
PEŞKEŞ ÇEKİYORLAR
AKP’nin doğayla savaştığı dile getirilen açıklamada şunlar söylendi: “Bu yönetmelik zeytini madenciye peşkeş çekmektir. Bu yönetmelik; zeytini kutsal görenlerin, kutsalına saldırmaktır. Bu yanlıştan derhal dönülmesi gerekmektedir. Günümüzde tüm dünya gıda kriziyle uğraşıyor. Türkiye’de tarım alanları sürekli olarak daralıyor. Bu yönetmelik ile tarımsal üretimimiz tamamen tehdit altına giriyor. Edremit Körfezinde de 10 milyon zeytin ağacının yanında 35 bin zeytin üreticisi vardır. Ama bu işten ekmek yiyen 150 bin kişi bulunmaktadır. Daralan zeytin alanları zaten yüksek olan işsizliği yüksek olan enflasyonu daha da arttıracaktır. Zeytinliklerin talanına izin vermeyeceğiz. Zeytin Yurdumuzdur işgal ettirmeyeceğiz. Ölmez ağacımızdır.”