Atmosferden karbondioksit giderebilen bir mineral yapıldı

Atmosferden karbondioksit giderebilen bir mineral yapıldı

CRISPR’la kas hastalığına çözüm
Haydarpaşa arkeolojik kazılarında Helenistik döneme ait mezar bulundu
Bilim insanlarından yeni bir süpernova keşfi

Bilim insanları, karbondioksidi tutabilen magnezit isimli bir mineralin üretilmesi için hızlı bir yol keşfetti. Bu işlem endüstriyel ölçekte yapılabilirse, atmosferden uzun vadede CO2 giderilmesine kapı açılmış olacak ve böylelikle atmosferik CO2‘nin küresel ısınma etkilerine karşı bir hamle geliştirilecek.

Bilim insanları, halihazırda atmosferden karbondioksidi çekmek suretiyle küresel ısınmayı yavaşlatmak için çalışıyor, ancak teknolojinin geliştirilmesinde ciddi pratik ve ekonomik sınırlamalar var. Şimdi ilk kez, araştırmacılar magnezitin düşük sıcaklıkta nasıl oluştuğunu açıkladılar ve kristallenmesini ciddi ölçüde artıran bir yol önerdiler. Doğal olarak oluşan magnezitin bir tonu atmosferden yarım ton CO2 çekebiliyor, ancak oluşum hızı çok yavaş.

Proje lideri olan profesör Ian Power (Trent Üniversitesi, Ontario, Kanada), konu hakkında şöyle dedi: “Çalışmamız iki şeyi gösteriyor. Öncelikle magnezitin doğal olarak nasıl oluştuğunu açıkladık. Bu süreç Dünya’nın yüzeyinde yüzlerce yıldan binlerce yıla kadar uzanıyor. Yaptığımız ikinci şey ise bu süreci dramatik olarak hızlandıran bir yol göstermek”.

Araştırmacılar katalizör olarak polistiren mikroküreler kullanarak magnezitin 72 günde oluşabileceğini gösterdi. Kullanılan mikroküreler üretim sırasında herhangi bir değişikliğe uğramıyor, bu yüzden defalarca kullanılabilir.

“Mikrokürelerin kullanılması magnezit oluşumunu birçok kez hızlandırmak anlamına geliyor. Bu işlem oda sıcaklığında meydana geliyor, bunun anlamı magnezit üretiminin son derece enerji etkin olduğunu gösteriyor. Şimdilik bu sürecin deneysel olduğunu biliyoruz, ve magnezitin atmosferden CO2‘yi çekerek daimi olarak saklamasında kullanılmasından emin olmadan önce ölçek büyütme çalışmaları yapmamız gerekiyor. Bu, karbonun fiyatı ve ayırma teknolojisinin düzenlenmesi dahil olmak üzere pek çok değişkene bağlı, ancak bilimin bunu başarabilecek olduğunu biliyoruz.”

Columbia Üniversitesi’ndeki Lamont Doherty Dünya Gözlemevi’nde (New York) görev yapan profesör Peter Kelemen şöyle bir yorumda bulundu: “Bu grubun düşük sıcaklıkta doğal magnezit kristallenmesinin mekanizmasını ortaya çıkarması çok heyecan verici, bu, ultramafik kayaçların hava etkisiyle aşınmasında daha önce görülen, ancak açıklanamayan bir bulgu idi. Sürecin hızlandırılma potansiyeli de önemli, karbon saklama için iyicil ve ucuz bir yol sunuyor, ve hatta havadan doğrudan CO2 giderilmesi için bir yöntem gösteriyor”.

Kaynak: phys.org

 

Yorumlar

Wordpress: 0