Metin-Kemal Kahraman kardeşler 4 yeni albümle geliyor

11 yıllık ara bitiyor: Metin-Kemal Kahraman’dan 4 yeni albüm
Yerel Yönetimler konulu panelimizi gerçekleştirdik.
“Moda Sahnesi ticari bir tiyatro değil özerk kamusal tiyatrodur”

 Metin ve Kemal Kahraman kardeşler 1993 yılında yayınladıkları “Deniz Koydum Adını” isimli ilk albümlerinden itibaren hem özgün besteleri hem de Dersim kültür bölgesine ait geleneksel eserleri örnekleyen çalışmalarıyla dinleyicilerle buluşuyor. Uzun yıllardır özgün bestelerden bir albüm yayınlamayan Metin ve Kemal Kahraman, biriken besteleri ve derlemelerini pandemi sürecinde kaydetti. Sanatçılar, 4 albüm olarak tasarladıkları çalışmaları sırasıyla yayınlayacak.

Kemal Kahraman’la yakında çıkacak albümlerini konuştuk.

Uzun yıllardır özgün bestelerinizden oluşan bir albüm yayınlamadınız. Yeni albümler nasıl ortaya çıktı?

Evet, araştırma-derleme albümlerinin her birinin beş, altı yıl gibi uzun süreçlere yayılması dolayısıyla Metin-Kemal Kahraman özgün bestelerinden oluşan çalışmalar, özellikle son 10 yılda geri plana düşmüştü. Ancak bu uzun süreç içerisinde zaman zaman konserlerde icra etsek de hiçbir albümde yayınlanmamış onlarca yeni şarkı birikmişti. Ayrıca derleme süreçlerinin ürünü onlarca eser de kayıt edilmeyi, yayınlanmayı bekliyordu.

Bu birikmiş eserleri pandemi sürecinde kaydetmeye başlayarak toplamda 4 albüm olarak tasarladığımız bir çalışma sürecine girdik. Bu albümler sırasıyla, Sümbülteber, Telden Tele, İbrahim Peygamber ve Çoban, Düğün Müzikleri ve Aşk Şarkıları adlarıyla çıkacak.

Yeni albümler hakkında ne söylemek istersiniz?

Bu albümlerden ilki, tamamen özgün bestelerden oluşan Sümbülteber isimli albüm. Toplam 10 eserden oluşan bu albümde sözleri bize ait olan şarkıların yanı sıra kimi Ömer Hayyam gibi klasik dönem şairlerine kimi Turgut Uyar, Metin Altıok gibi çağdaş şairlere ait şiirlerden yaptığımız besteler yer alıyor. 8 Nisan‘da Sümbülteber isimli albümümüzün ilk şarkısı Ey Kör’ü yayınlayacağız. İlk kez 90’lı yılların sonunda Mustafa Yılgör’ün kurucuları arasında yer aldığı Grup Buse tarafından seslendirilen Ey Kör, bir Ömer Hayyam rubaisi. O yıllardan itibaren bizim de özellikle dost ortamlarında, bazen de konserlerde severek söylediğimiz bir şarkı olarak repertuarımıza girdi. Grup Buse’nin elektronik bir düzenleme ile mistik efekt sesler üzerine kurduğu icra, Metin Kahraman’ın yazdığı final bölümüyle beraber daha melodik ve tamamen akustik bir yorumla dinleyici karşısına çıkacak.

İkinci albüm, Metin ve Kemal Kahraman Kardeşler‘in yıllardır severek icra ettikleri geleneksel türkü ve deyişlerden oluşan Telden Tele isimli albüm. Bu albümde bazı geleneksel eserlerin yanında 1991 yılında Gülbahar Uluer adına yayınlanan SEHER YELİ / DESMAL albümünde yer alan Metin Kahraman besteleri de yeni bir yorum ve kayıtla yer alıyor.

Üçüncü albümde, İbrahim Peygamber ve Çoban hikâyesini anlatan müzikli bir Alevi menkıbesini yorumluyoruz. Kaynak kişilerin ifadelerine göre toplamda 99 dörtlükten oluşması gereken -ki sanatçılar tarafından sadece 24 dörtlüğüne ulaşılabilmiştir- bu geleneksel eser, konu ettiği İbrahim Peygamber ve Çoban hikâyesi kadar çok zengin bir melodi çeşitliliği üzerine oturan yapısıyla da artık kaybolmuş bir icra geleneğinin hatırlatılması sebebiyle önem taşıyor.

Dördüncü albüm ise Dersim folklorüne dönük, yıllar öncesinden planlanmış bir çalışma olan Düğün Müzikleri ve Aşk Şarkıları albümü. Bu albümde 30 yıllık alan çalışması sürecinde derlediğimiz düğün müzikleri ve aşk şarkılarından bir seçkiyi icra edip yorumladık.

Geçen sene size erken evre akciğer teşhisi kondu. Tedavi süreciniz nasıl ilerliyor?

2021 ağustos ve eylül aylarında Kartal Şehir Hastanesi’nde yapılan tetkikler sonucunda, erken evre akciğer kanseri teşhisi kondu. Erken evre olması dolayısıyla da ameliyat imkanını öngören bir tedavi süreci planlandı. Buna göre üç kür kemoterapi, kemoterapi sonucuna göre ameliyat ve son olarak da üç kür daha kemoterapi şeklinde bir süreç planlandı. Tedavi süreci bugüne kadar planladığı şekliyle başarılı bir şekilde yürütüldü. 2021 Ekim, Kasım ve Aralık ayları sürecinde ilk üç doz kemoterapi tedavisi gerçekleştirildi. Kemoterapi sonucu, doktorların beklediği en üst seviyede pozitif sonuç verdi ve tümör neredeyse tamamen yok oldu. Kemoterapi sonrası alınan bu pozitif sonuçlarla 6 Ocak 2022’de ameliyat edildim ve doktorların söylediğine göre ameliyatla tümör tamamen temizlendi. Ameliyat sonrası yaklaşık altı haftalık iyileşme süreci beklendi ve üç dozluk son kemoterapi sürecine geçildi. Mart ayı başında alınan ilk dozdan sonra 31 Mart’ta ikinci doz ve 21 Nisan tarihinde de üçüncü doz alınınca süreç tamamlanmış olacak.

Nihat İlbeyoğluDUVAR