“Moda Sahnesi ticari bir tiyatro değil özerk kamusal tiyatrodur”

Yerel Yönetimler konulu panelimizi gerçekleştirdik.
Kundakçı, kutsalı ateşe veriyor
“Bir Umut Bir İnsan” Kitap tanıtım ve imza günü yapıldı.

Elektriği kesilen Moda Sahnesi, “Yetkililer bir an önce özel tiyatroların statüsünü, ticari olandan çıkarıp, kamusal olarak kabul edilecek modeli devreye sokmalıdırlar” diye seslendi.


Fahiş zamanlardan sonra faturalarını ödemediği için elektrikleri kesilen Moda Sahnesi; özel tiyatroların ticari bir işletme gibi görülmesine tepki gösterdi. “Elektrik Günlüğü” başlıklı bir açıklama yayımlayan Moda Sahnesi “Yetkililer bir an önce özel tiyatroların statüsünü, ticari olandan çıkarıp, kamusal olarak kabul edilecek modeli devreye sokmalıdırlar” ifadelerini kullandı. Moda Sahnesi kesilen elektrikleri tek taraflı açılacağını da duyurdu.

“SAATİMİZİ KENDİ KENDİMİZE ÇALIŞTIRIYORUZ”
Oyunlarını ışıldaklar eşliğinde seyirciyle buluşturan Moda Sahnesi’nin açıklamasında yaşananlar şu sözlerle anlatıldı:
“Elektriklerimizin kesilmesinin üzerinden geçen 5 günlük süreçte, tiyatrodan vazgeçmeyeceğimizi göstermek için ‘ışıksız’ bir biçimde oyunlarımızı oynadık, Perdesiz Oyuncular, Tiyatro Dea, Tiyatro in, 12. Ev ve moda sahnesi olarak. Seyircilerimiz de bizi yalnız bırakmadılar. Bu olumsuz koşullarda oyun oynayan tiyatroculara, oyun seyreden seyircilere çok teşekkür ederiz. Tiyatro sanatından ödün vererek sürdürdüğümüz bu süreci artık sonlandırıyoruz çünkü oyunlarımızın estetik açıdan niteliklerini kaybetmesine geçici olarak izin verebilirdik. Bu süre bizim için doldu. Artık kendi enerji hakkımızı, kendi kendimize sağlamaya karar verdik. Bugünden itibaren saatimizi kendi kendimize çalıştırıyoruz. Hakkımız olan ama gasbedilen elektrik enerjisini kullanmak için yeteri kadar bekledik. Bu süre zarfında ne Kültür Bakanlığı, ne yerel yönetimler, ne de Sabancı Holding problemi çözmek için bizimle temas kurdu. Soruna çözüm getirmek gerekiyordu biz de çözüm getirdik ve çözdük.”
“YETKİLİLERİ BEKLEYECEK SABRIMIZ KALMADI”
Özerk ve kamusal tiyatro vurgusu yapılan açıklamada “Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın elektrik faturaları hangi kaynaktan ödeniyorsa, Moda Sahnesi’nin elektrik faturaları da o kaynaktan ödenmelidir. Alan Kadıköy’ün, CKM’nin, Haldun Taner Sahnesi’nin, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin, Cevahir Sahnesi’nin, AKM’nin elektrik faturaları nasıl ödeniyorsa aynı biçimde… Elektrik faturasını illa ki moda sahnesi’nin ödemesi isteniyorsa, aralık ayı faturası bedeli üzerinden şubat ve mart ayları için toplam 14 bin TL ödemek isteriz. Bu miktar Sabanci Holding için de uygunsa Iban numaralarını göndermeleri halinde parayı hesaplarına yatırabiliriz. Moda Sahnesi, özel, ticarî bir tiyatro değil özerk kamusal tiyatrodur. Moda Sahnesi’nin şirket statüsünde olması, Türkiye’nin tiyatro tanımı konusundaki eksikliğinden kaynaklanmaktadır ve bu da bir mevzuat problemidir. Yetkililer mevzuatı çok uzun süredir değiştirmeye yanaşmıyorlar. Bunun değişik sebepleri olabilir. Ancak bundan böyle yetkilileri bekleyecek sabrımız kalmadı. Yetkililer bir an önce özel tiyatroların statüsünü, ticari olandan çıkarıp, kamusal olarak kabul edilecek modeli devreye sokmalıdırlar.” ifadelerine yer verildi.